Program

15:00 - 15:45
Hur löser vi läkemedelsbristen? Så tar vi nästa steg.

Det har varit brist på vissa läkemedel under flera år, vilket har väckt ett stort engagemang hos politiker, beslutsfattare, media och andra aktörer. Regeringsuppdrag är utdelade till olika myndigheter för att problemen ska kunna lösas, men hur är läget i dag? Den allvarligaste läkemedelsbristen utgörs av restnoteringar där läkemedel inte finns att tillgå över huvud taget. Detta kan bero på en mängd faktorer, exempelvis störningar i produktion eller transport. Problemet växer eftersom varken tillverkare eller distributörer har lager. År 2023 arrangerade Reumatikerförbundet och SRF ett panelsamtal i Almedalen om frågan. Sedan dess har flera förslag lagts för att förbättra situationen och regeringsuppdrag har delats ut till olika myndigheter. Har situationen blivit bättre, har uppdragen gett resultat? Och utifrån det; hur går vi vidare? Vem behöver göra vad?

Lotta Håkansson
 
 
16:30 - 16:45
Så kan vi undvika framtida misslyckanden i offentliga digitala upphandlingar

Offentlig sektor har en usel meritlista när det gäller upphandlingar av digitala system. Hur undviker vi att misstagen upprepas? Arrangeras av Dagens Medicin och Dagens Samhälle

Markus Bylund Daniel Forlund Christina Kennedy
 
 
08:30 - 08:45
Hur ska framtidens universitetssjukhus göra mer nytta för patienterna?

Vilka förändringar, innanför och utanför universitetssjukhusets väggar, är nödvändiga för att öka tillgängligheten och säkra att vården kommer invånarna till nytta? Arrangeras i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset.

Nina Hedlund Christophe Pedroletti
 
 
08:50 - 09:40
Riv vårdgränserna och kapa vårdköerna

Är det verkligen kapacitetsbrist som orsakar vårdköer? Eller snarare organisatoriska hinder och brist på samverkan mellan regioner och olika vårdinstanser? Hur kan ökad samverkan, både innanför och utanför regiongränserna, bidra till att fler patienter får vård i rätt tid? Arrangeras i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset.

Christophe Pedroletti Talla Alkurdi Malin Sjöberg Högrell Fredrik Karlsson Åsa Dedering Marianne van Rooijen Måns Junger Mattias Fredricson Johan Kaarme
 
 
09:40 - 10:25
Hur måste vården ställa om när medicinen spränger nya gränser?

Nya medicinska genombrott inom precisionsmedicin, cell- och genterapi är redan tillgängliga inom den mest avancerade specialistvården. Men för att tillgängliggöra den nya medicinen för befolkningen är det nödvändigt med omställningar som kräver en kraftsamling på nationell nivå. Arrangeras i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset.

Annika Östman Wernerson Kristina Sonnevi
 
 
11:20 - 12:00
Bryt tystnaden: Barnens osynliga kamp mot endometrios

Tiotusentals barn och unga i Sverige lider av endometrios. Bristande kunskap hos allmänheten och inom vården leder till sena eller uteblivna diagnoser, vilket orsakar onödigt lidande. Detta bryter mot barnkonventionen och barns rätt till hälsa. Vad gör våra politiker för att ändra detta? Arrangeras i samarbete med Endometriosföreningen,

Acko Ankarberg Johansson Ulrika Westerlund
 
 
16:10 - 16:55
Spjutspetskluster inom life science kan rädda Europas konkurrenskraft

Är den rätta medicinen för att öka europeisk konkurrenskraft, satsningar på life science-kluster med starka band mellan akademi, sjukvård och life science-företag? Arrangeras i samarbete med Medicon Valley Alliance, Skånes universitetssjukhus, Region Skåne, Lunds universitet och Novo Nordisk.

Stefan Volk Jovinge Maria Björkqvist Jørgen Kronborg Jungersen