Program

08:00 - 08:50
AI - från prototyp till affärsnytta

Delta i ett inspirerande frukostseminarium där vi utforskar hur man effektivt tar AI från test-fas till verkligt affärsvärde. Vi bjuder på insikter om vilka hinder man ofta stöter på och hur man migrerar dessa. Dessutom delar vi med oss av strategier och aktuella exempel som vi hoppas ökar såväl er lust som er förmåga att implementera AI med som bidrar till verklig affärsnytta.

Frukosten arrangeras i samarbete med Tietoevry Tech Services. 

När du köper biljett till AI Strategy Summit ingår frukostseminariet i din biljett. Om du enbart vill delta på AI - från protyp till affärsnytta klickar du på läs mer och anmäler dig. 

Michael Lenahan
 
 
Data-Readiness: Nyckeln till Framgångsrik AI (Från teknik till värdeskapande)

I denna workshop – framtagen för beslutsfattare i medelstora till stora organisationer – säkerställer vi att era AI-satsningar skapar verkligt affärsvärde – och inte fastnar i tekniska återvändsgränder? Vi fokuserar på den verkliga nyckeln till framgång med AI: data readiness från ett verksamhetsperspektiv.

Många verksamheter känner av pressen att använda AI, men syftet och tillvägagångssättet är ofta otydligt. Resultatet blir att AI-frågan lätt reduceras till en teknikfråga, snarare än att drivas av verksamhetens mål och behov. AI kan i sig vara kraftfullt och värdeskapande, men dess potential begränsas ofta av den data den bygger på. I praktiken är data ofta utspridd isilos, gömd i otaliga Excel-filer utan koppling, inaktuell och osammanhängande. Utan en
stark, verksamhetsdriven datastrategi är AI-projekt dömda att misslyckas redan innan de har börjat.

I denna workshop avslöjar vi varför data readiness är den avgörande faktorn för att lyckas med AI. Vi går igenom vanliga fallgropar, strategier för att bryta ner datasilos, samt konkreta steg för att säkerställa att er data är korrekt, tillgänglig, enhetlig och användbar – så att den kan omvandlas till värdefulla insikter och ett tillförlitligt beslutsunderlag.

Frukosten arrangeras i samarbete med Ortelius. 

När du köper biljett till AI Strategy Summit ingår frukostseminariet i din biljett. Om du enbart vill delta på Data-Readiness klickar du på läs mer och anmäler dig. 

Eero Haara
 
 
08:30 - 09:05
Registrering & Morgonkaffe
Starta dagen med en kopp kaffe och passa på att nätverka med branschkollegor och utställare. Deltagarna kommer att få branschspecifika färgkodade namnbrickor för att underlätta kontaktskapande.
 
 
 
09:00 - 09:05
Välkomsttal & Introduktion

En kort inledning där vi går igenom dagens agenda, lyfter de viktigaste frågorna och sätter fokus på AI:s påverkan på affärsstrategi och framtidens konkurrenskraft.

Henrik Ek Lina Hallmer Hanna Moisander
 
 
09:05 - 09:30
AI & Business Strategy – Hur AI förändrar företag och organisationer

AI utvecklas snabbare än företag hinner anpassa sig, och många saknar en strategi för att hantera den snabba förändringar. Amer Mohammed talar om hur AI påverkar strategi och organisationsstrukturer, vilka fallgropar som kan uppstå vid införandet av AI och hur företag kan rusta sig för framtiden.

  • Hur ska AI integreras i affärsutveckling och hur påverkar det organisationer, ledarskap och marknadsposition?
  • Hur AI förändrar affärsmodeller och framtidens beslutsfattande
  • Exempel på företag som framgångsrikt använt AI strategiskt - och de som misslyckats
  • Vad du som ledare behöver förstå för att kunna navigera rätt
  • Hur företag kan identifiera rätt användningsområden för AI
  • Praktiska insikter om hur AI kan skapa värde i olika branscher
Amer Mohammed
 
 
09:30 - 09:45
Maxa affärsvärdet med AI – strategier som funkar

Sofie Perslow, affärsområdeschef AI på HiQ, delar strategier för att skala AI, fatta datadrivna beslut och maximera affärsvärdet. Hon belyser vanliga fallgropar och lyfter de mest lönsamma AI-användningarna just nu.

 

 

Sofie Perslow
 
 
09:50 - 10:05
AI & Automatisering – Framtidens möjligheter inom e-handel och molntjänster

AI är en central drivkraft bakom innovation och effektivisering inom e-handel och molninfrastruktur. Vi vill belysa hur AI kan användas för att förbättra kundupplevelser, optimera leveranskedjor och utveckla AI-baserade tjänster.

  • AI och förändringsledning: Hur företag kan skapa en innovationskultur som gör dem anpassningsbara.
  • Hur AI förändrar e-handelsplattformar och leveranskedjor.
  • Vilka färdigheter krävs? Hur ledare och medarbetare kan skaffa den AI-kompetens som krävs.
  • Molntjänsternas roll i att driva AI-innovation.
Martin Elwin
 
 
10:05 - 10:25
Panelsamtal: AI & Existentiella Frågor – Vad innebär AI för mänskligheten?

AI utvecklas snabbt och påverkar allt från utbildning och arbetsmarknad till etik och mänskliga relationer.

  • Hur förändras samhället och våra värderingar? Vill vi verkligen ha AI?
  • Vad vinner vi med AI och vad går vi miste om?
  • Hur AI påverkar mänskligt beslutsfattande och etik.
  • Framtidens arbetsmarknad i en AI-driven ekonomi.
  • Balansen mellan AI-innovation och mänskliga värden.
Hanna Birath Jimmy Larsson Minna Sandberg Bengt Wessborg
 
 
10:25 - 10:45
Kaffe & Nätverkande

Paus för nätverkande och kaffe.

 
 
 
10:45 - 10:55
Ta kontroll över din AI-drivna innovation med kapacitetsplanering: Hur du undviker att AI:s kraftbehov blir en flaskhals för din framgång

AI är beroende av stora mängder data, kraftfull beräkningskapacitet och energi för att leverera insikter och värde. Som en avgörande teknik har datacenter blivit epicentrum för en ny sorts energikrävande innovation. Den ökade digitaliseringen kräver betydande energiförbrukning – vilket väcker frågan: Kan du skala AI på ett hållbart sätt, och hur?

Delta i denna intervjusession för att få insikter om:

  • De konkurrensfördelar som tidig kapacitetsplanering ger – och vad som händer om du missar tåget
  • Vad du bör tänka på när du implementerar en hållbar AI-strategi som tar både affärsnytta och IT-infrastruktur i beaktande
  • Vad framtiden innebär och vilken roll datacenter spelar för att minska den miljöpåverkan som följer med exponentiell datatillväxt

Föredrag på engelska. 

Pernille Hoffmann
 
 
10:55 - 11:15
AI & Innovation – från vision till produkt

Många AI-projekt fastnar i idéstadiet och når aldrig marknaden. Hur går man från vision till en fungerande AI-produkt?

  • Hur AI kan användas för att skapa verkliga produkter och tjänster
  • Strategier för att lyckas med AI-innovation
  • Framgångsfaktorer och fallgropar att undvika
Anton Osika
 
 
11:15 - 11:30
AI & hur man håller sig relevant i en AI-driven värld

Teknikutvecklingen går snabbare än någonsin, och AI förändrar arbetsroller, affärsmodeller och strategiska vägval. Hur kan ledare och organisationer säkerställa att de inte hamnar på efterkälke.

  • De största hoten mot företags relevans i en AI-driven ekonomi.
  • Vilka färdigheter krävs? Hur ledare och medarbetare kan skaffa den AI-kompetens som krävs.
  • AI och förändringsledning: Hur företag kan skapa en innovationskultur som gör dem anpassningsbara.
  • Exempel på företag som har lyckats med att transformera sig i takt med AI-utvecklingen.
 
 
 
11:30 - 11:40
Hur HPE möjliggör snabb, säker och kostnadseffektiv AI-infrastruktur

Att skala AI handlar inte bara om algoritmer – det handlar om arkitektur. HPE visar hur organisationer kan bygga en skalbar AI-infrastruktur som stödjer hela livscykeln: från datahantering och modellträning till drift och uppdateringar i realtid.
Med fokus på hybridlösningar och edge-to-cloud-arkitektur berättar HPE hur de hjälper företag att balansera prestanda, kostnad och säkerhet – samtidigt som de uppfyller regulatoriska krav.

Case-exempel inkluderar industriell automation, finans och offentlig sektor, där AI inte längre är en framtidsvision utan en realitet – möjliggjord av rätt teknisk grund.

Patrick Couch
 
 
11:40 - 11:50
Så använder vi AI för innovation och affärsutveckling – och skapar verkligt värde

I en tid där AI omformar marknader, affärsmodeller och arbetsprocesser är innovation en avgörande faktor för företags långsiktiga konkurrenskraft. Men hur kan företag säkerställa att AI inte bara blir en effektiviseringsmotor utan också en katalysator för nytänkande och affärsutveckling? Microsoft belyser hur AI driver innovation och möjliggör nya sätt att skapa värde – från intelligenta produkter och tjänster till helt nya affärsmodeller. Vad krävs för att företag ska kunna utnyttja AI:s fulla potential och skapa en innovationskultur där teknik, data och affärsstrategi samverkar? Denna keynote ger en strategisk inramning till den efterföljande paneldiskussionen om AI och konkurrenskraft, där vi fördjupar oss i hur företag kan skala upp och skapa affärsvärde genom AI.

Jessica Räihä
 
 
11:50 - 12:15
Panelsamtal: AI & Konkurrenskraft – Hur skalar vi upp?

Att integrera AI i verksamheten är en sak – att skala upp och göra det lönsamt är en annan. Hur bygger man en AI-strategi som skapar affärsvärde?

  • Hur AI kan användas för att skapa konkurrensfördelar
  • Vad företag som lyckats med AI har gjort annorlunda
  • Praktiska insikter om skalbarhet och affärsnytta
  • Hur gör du detta rent praktiskt?

Panelsamtal mellan: Jessica Räihä, Head of AI, Microsoft, Daniel Lundin, Head of Operations at Ortelius, representant från Snowflake och representant från Tieto Enator.

Jessica Räihä Daniel Lundin
 
 
12:15 - 13:00
Lunch & Mingel vid Utställare

Möjlighet att äta och nätverka med utställare.

 
 
 
13:00 - 13:15
Så hjälper en AI-tvilling av en börs-VD till med företagets tillväxtresa samt stöttar en människocentrerad AI-transformation

Ledare som framgångsrikt balanserar finansiella resultat, samhällspåverkan och människocentrerat ledarskap är sällsynta – och behövs samtidigt mer än någonsin. People Heart Business fokuserar på att skapa toppresterande hållbara organisationer och ställde sig frågan hur skalar vi dessa nyckelpersoner och deras unika förmågor och bidrag. Ett svar blev genom att skapa AI-tvillingar!

Först ut är VD:n för det framgångsrika och syftesdrivna börsbolaget Dynavox Group - Fredrik Ruben.
Fredrik och People Heart Business VD Klara Ljungqvist berättar om experimentet med att göra en AI-tvilling av honom och vilket värde det kan skapa.

Fredrik Ruben Klara Ljungqvist
 
 
13:15 - 14:00
Interaktiv Rundabordssession – AI-strategier för Ledningsgrupper

Deltagarna delas in efter sina roller i ledningsgruppen:

CIOs & CTOs: AI-strategier och tekniska implementeringar.
Marknadschefer: AI i marknadsföring och kundbeteende.
VD:ar & CFO:er: AI och affärsmodeller, ekonomisk påverkan.
HR-chefer & Hållbarhetsexperter: AI:s påverkan på arbetskraft och etik.

AI påverkar varje ledningsroll olika och kräver specialiserade strategier. Hur kan företagsledare bäst hantera de utmaningar och möjligheter AI innebär?

  • Skräddarsydda diskussioner anpassade för deras ansvarsområden.
  • Erfarenhetsutbyte och konkreta strategier för AI-integration.
  • Möjlighet att nätverka med relevanta branschkollegor.
 
 
 
14:00 - 14:15
Hur påverkar AI ledarskap och organisationskultur?

AI omformar inte bara affärsmodeller och teknologi utan påverkar också ledarskap, företagskultur och medarbetarnas engagemang. När AI tar över repetitiva arbetsuppgifter och beslutsstöd, hur förändras ledarnas roll? Hur säkerställer företag en kultur av innovation och anpassningsförmåga i en värld där AI blir allt mer integrerat i affärsprocesser?

  • Hur AI förändrar beslutsfattande och ledarskap – data och intuition i samspel.
  • AI:s påverkan på medarbetarskap, arbetsroller och kompetensutveckling.
  • Skapa en AI-driven företagskultur – balansen mellan teknik och mänskliga värden.
  • Exempel på företag som har lyckats integrera AI utan att förlora sin företagskultur.
Johannes Sundlo
 
 
14:15 - 14:30
AI i Mobilitet och Digital Transformation

Bilindustrin står inför en stor transformation med elektrifiering, autonoma fordon och AI-drivna tjänster. Hur påverkar det företag som verkar i eller är beroende av transportsektorn?

  • Hur AI förändrar mobilitet och kundupplevelser
  • Hur företag utanför fordonsindustrin kan dra nytta av innovationer inom transport
  • Framtidsspaning på AI:s roll i nästa generations mobilitet
 
 
 
14:30 - 14:50
AI i Byggbranschen - Skanskas erfarenheter

Hur jobbar man med AI i byggbranschen, en bransch som traditionellt inte varit först ut i digitaliseringen?
Skanska delar med sig av sina erfarenheter från olika lyckade och mindre lyckade försök och hur man har jobbat för att se till att medarbetare och inte minst chefer kommer igång med att använda AI i sin vardag.

  • Trygghet i användning av AI
  • Sidekick - vårt "egna" verktyg, tillgängligt för alla medarbetare
  • Vårt arbete med att digitalisera våra processer som förutsättning för AI
  • Vad är de vanligaste användningsområdena?
  • Vad tror vi om framtiden.
Jacob Henricson
 
 
14:50 - 15:10
Cybersäkerhet i en AI driven värld

I en tid där AI förändrar spelplanen för både innovation och säkerhet står företag inför nya utmaningar – och möjligheter. Hur kan AI stärka cybersäkerheten och skydda data i en alltmer digitaliserad värld? Vilka strategier krävs för att bygga ett effektivt cyberförsvar, från kryptering till incidentrespons? Och hur balanserar företag behovet av säkerhet med kraven på snabb innovation?

Maria Wiss, Country Director för Google Cloud Sweden, delar med sig av sina insikter från över tio år i mediebranschen, management consulting och marknadsanalys. Med sju år på Google och en bakgrund inom industriell ekonomi tar hon oss med på en djupdykning i AI:s roll i cybersäkerhet – och hur förändringsledning kan vara nyckeln till en trygg och framåtblickande digital strategi.

  • AI:s roll i cybersäkerhet och dataskydd
  • Cyberförsvar - från kryptering till insidentrespons
  • Hur företag kan balansera innovation och säkerhet
Maria Wiss
 
 
15:10 - 15:30
Eftermiddagsfika & Nätverkande
 
 
 
 
15:30 - 15:45
KEYNOTE: AI-kommissionens slutsatser – Vad betyder de för din strategi?
AI utvecklas snabbare än lagstiftning och affärsstrategier hinner anpassa sig, vilket skapar både möjligheter och utmaningar för företag och samhälle. Carl-Henric Svanberg delar de viktigaste insikterna från AI-kommissionens arbete och diskuterar vad de innebär i praktiken. Hur påverkar AI-kommissionens slutsatser företagsledare och beslutsfattare? Vilka regleringar och riktlinjer är på väg, och hur kan företag navigera ett landskap där lagkrav och teknikutveckling förändras i snabb takt? Föredraget ger en strategisk överblick över AI:s påverkan på affärsmodeller, innovation och konkurrenskraft, samt konkreta exempel på hur företag kan anpassa sig för att dra nytta av AI utan att hamna i regulatoriska fallgropar.
Carl-Henric Svanberg
 
 
15:45 - 16:10
Panelsamtal: AI & Policy – Hur skapar vi ansvarsfull AI?

AI-tekniken utvecklas i en rasande takt, men regleringar och policyer hänger inte alltid med. Hur kan företag navigera det snabbt föränderliga AI-landskapet och samtidigt uppfylla etiska och juridiska krav?

  • -Hur ser de aktuella och kommande AI-regleringarna ut i Sverige och EU?
  • Hur kan företag säkerställa att AI används ansvarsfullt utan att hämma innovation?
  • Vilken roll spelar AI-kommissionen och andra aktörer i att skapa riktlinjer för hållbar AI?
Carl-Henric Svanberg Alexander Fred-Ojala
 
 
16:10 - 16:30
KEYNOTE: Framtidsspaning – vad är nästa stora AI-trend?

Vilka tekniska och affärsmässiga trender kommer att dominera de närmaste åren? Ziad Obermyer delar sina insikter om de mest lovande AI-trenderna och teknologierna på horisonten, samt hur AI utvecklas bortom 2025.

Föredrag på engelska. 

Ziad Obermeyer
 
 
16:30 - 16:50
Fire Side Chat: AI bortom 2025 – möjligheter och utmaningar
Hur kan företag förbereda sig för nästa våg av AI-innovation? Ziad Obermyer och Markus Lingman fördjupar sig i framtidens AI och diskuterar vad som väntar runt hörnet – från teknologisk utveckling till praktiska tillämpningar i näringslivet och sjukvården.
Ziad Obermeyer Markus Lingman
 
 
16:50 - 17:00
Summering & Avslutning

Sammanfattning av insikter från dagen.

Henrik Ek Lina Hallmer Hanna Moisander
 
 
17:00 - 18:00
Mingel