Program

Programmet uppdateras löpande.

08:00 - 08:45
Frukostseminarium: Företagens roll i att bevara den biologiska mångfalden
 
 
 
08:30 - 09:00
Välkommen och registrering

Starta dagen med en välkomstfrukost och möjligheten att nätverka med kollegor och branschledare. Ta chansen att knyta kontakter och diskutera aktuella frågor inom EU-lagstiftning.

 
 
 
09:00 - 09:05
Välkomsthälsning av moderatorn

Moderatorn hälsar alla deltagare välkomna och ger en kort översikt över dagens program och syfte med konferensen.

Mikael Salo
 
 
09:05 - 10:00
Varför är vi där vi är och hur ska vi hänga med? Senaste nytt om EU:s hållbarhetsregleringar och Omnibusförslaget

Konferensen inleds med en initierad genomgång av nuläge och senaste nytt. Vågen av nya hållbarhetsregleringar har träffat näringslivet med kraft. Implementering av exempelvis CSRD och CBAM pågår för fullt. CS3D, Green Claims Directive och Skogsförordningen också på gång. Samtidigt utannonserar EU-kommissionen en plan för regelförenklingar, det så kallade Omnibusförslaget.

Marie Baumgarts Malin Helgesen Annika Wäppling Korzinek Magnus Schmauch Tommy Borglund
 
 
10:00 - 10:15
Status på lagar och regler för natur och biologisk mångfald?
 
Anders Mankler
 
 
10:15 - 10:40
Kaffepaus
 
 
 
 
10:40 - 11:05
Bolagens spelregler: CSRD och ESRS

I år är det premiär för många företag att rapportera enligt CSRD. Det kan vara anspänning och nervöst. Men fjolårets hållbarhetsrapport kan vara den grundplåt på vilken man bygger visare. Det tankesättet och andra kring sin hållbarhetsrapportering, kan ge ork att checka av hundratals KPI:er.

Så hur skapar man struktur och mening? Vad ska man börja och vem håller i trådarna?

Malin Helgesen David Frydlinger
 
 
11:05 - 11:25
Övervinna hållbarhetsutmaningar i ljuset av EU-regler

Ecovadis är en ledande leverantör av hållbarhetsbetyg för företag och har omfattande kunskap och verktygslåda tillgänglig för sina kunder. Vilka är de nya utmaningarna för små och medelstora företag, SME, att möta en rating för att uppnå sina hållbarhetsmål?

Ecovadis presenterar tillsammans med en av sina kunder ett dilemma och beskriver hur de gemensamt kom fram till en lösning som fungerade i förhållande till EU-regler, CSRD och CS3D.

Martyna Wojciechowska Klara Lindvall
 
 
11:25 - 11:45
Hållbara leverantörskedjor och CS3D:s påverkan

Anna Lindstedt, med över 20 års erfarenhet av och insyn i leverantörskedjors uppbyggnad, förklarar hur CS3D (CSDDD) påverkar arbetet med att skapa robusta och hållbara leverantörskedjor. Hon delar med sig av insikter om hur inköpsavdelningen, med stöd och rätt inställning från hållbarhetsavdelningen, kan leda och göra processer framgångsrika, med både resultat och affärsnytta.

Anna Lindstedt
 
 
11:45 - 11:55
Inköpskedjornas roll i den gröna omställningen

Vi utforskar hur optimering av inköpskedjor minskar miljöpåverkan i flera led. Lär dig om framgångsrika exempel och trenderna som gjort skillnad i hållbarhetsarbetet. Upptäck hur transparens och spårbarhet bygger konsumentförtroende på allvar med ger insikt om riskhantering och kostnadsbesparingar.

Anna Karin Lindberg
 
 
11:55 - 13:00
Lunch och nätverkande

Lunch och nätverkande med branschkollegor.

 
 
 
13:05 - 13:10
Välkommen till andra halvlek av konferensen

Moderator inleder och sammanfattar konferensens första del.

Mikael Salo
 
 
13:10 - 13:20
Direktrapport Bryssel
 
Emma Wiesner (C)
 
 
13:20 - 13:40
Green Claims Directive – Vad kommer det att innebära för företag i praktiken?

Direktivet förhandlas just nu mellan EU:s instanser och reglerar marknadsföring och kommunikation kring miljöpåståenden med syftet att förhindra grönmålning. Detta får direkt konsekvens på alla organisationer som kommunicerar hållbarhet kring sina produkter och tjänster.

Emelie Neidre Adna Jetis
 
 
13:40 - 14:00
Förpackningsförordningen (PPWR): Nyckelinsikter och framtida påverkan
 
Henrik Nilsson
 
 
14:00 - 14:20
Hur navigera och prioritera i Omnibus-eran?

Hållbarhet är en självklar del av varje seriös riskanalys och strategi för affärsutveckling, men detaljstyrning, regelbörda och administration riskerar att begränsa företags förmåga att bidra ännu mer till en hållbar framtid. Det är några av budskapen i den nya boken "Håll ut! : hur företagen skapar en hållbar framtid”. I denna programpunkt hör du författaren och en av Sveriges mest erfarna hållbarhetsprofiler Emma Ihre dela erfarenheter och värdefulla perspektiv, samt tankar om hur vi tillsammans kan navigera mellan regelefterlevnad, sunt förnuft och affärsmässiga incitament.

Emma Ihre
 
 
14:20 - 15:00
Kaffepaus
 
 
 
 
15:00 - 15:20
Koldioxidjustering vid gränsen, finns det ingen gräns för hur kreativa lagarna ska vara?

Det finns lagar. Och sen finns det styrmedel, som en betydande del av bolagen har missat, men sakta lär sig. Bolag som importerar klimatintensiva varor ska ge akt på EU:s nya rapporteringskrav, CBAM.  Det står för “Carbon Border Adjustment Mechanism". Vi förklarar vad den här mekanismen innebär, och hur det hänger ihop med att företag som grundprincip inte ska sätta andra i fara med sin verksamhet, Corporate Sustainability Due Dilligence Directive, CSDDD.

Olle Palmqvist
 
 
15:20 - 15:40
Hur påverkar EU:s skogslagstiftning, EUDR, skogsnäringens konkurrenskraft?

Svensk skogsnäring är och har varit avgörande för svensk ekonomi och trots våra i jämförelse begränsade skogstillgångar jämfört med Kanada, USA och Ryssland har vi hävdat oss i toppen som exportnation. EU ställer nu krav genom bland annat avskogningsförordningen, EUDR, att produkter som konsumeras inom unionen inte bidrar till avskogning eller att skogar runt om i världen far illa.

Hårda straff väntar för den som fälls för brott mot avskogningsförordningen. Hur påverkas näringens konkurrenskraft av ökad byråkrati och juridiska risker? Hur ska Sverige anpassa sig för att rädda skogsindustrins betydelse för landet och samtidigt bidra till miljö och biologisk mångfald?

Gölin Gerken Christiansen
 
 
15:40 - 16:00
Hantverket i din värdekedja

Företag som är mest hållbara är de som närmar sig värdekedjan med hjälp av ett hantverk byggt på kontrollmekanismer och nära partnerskap med högriskleverantörer, tredjepartskonsulter och andra i kedjan.

Genom att samarbeta nära med affärspartners och ha ett öra mot marken, kan företagen få ny kunskap om miljö, mänskliga rättigheter och antikorruption. Parul Sharma kommer att lyfta fram viktiga delar i hantverket som efterfrågas i EU:s lagstiftningspaket.

Parul Sharma
 
 
16:00 - 16:05
Summering och avslutning

Summering av dagens insikter och avslutning av konferensen.

Mikael Salo