Program

Här kommer programmet att uppdateras löpande. 

6:00 em - 8:30 em
Välkommen till Business Arena Norr och Clarion Hotel Umeå!

Alla anmälda deltagare på Business Arena Norr har, utan extra kostnad, möjlighet att delta på den populära välkomstträffen kvällen innan eventet. Denna gång ses vi på Clarion Hotel Umeå, där det bjuds på matigare tilltugg och dryck. Varmt välkommen!

 
 
 
Välkomstträff
Clarion Hotel Umeå
8:00 fm - 9:00 fm
Registreringen öppnar och frukost serveras
 
 
 
 
Inledning
 
8:20 fm - 8:45 fm
Kommunfrukost

Vi börjar dagen med att lyssna till kommunerna i norra regionen där de berättar om vilka möjligheter det finns att satsa i deras kommun. Samtliga kommuner kommer även att finnas kvar på plats för frågor och diskussioner. Varmt välkomna!

Mikael Aamisepp Helena Renström
 
 
BA Talks
Utställningen
9:00 fm - 9:10 fm
Välkommen till Business Arena Norr!

Ett antal turbulenta år och en fortsatt osäker omvärld ställer nya frågor kring hur vi ska forma vårt samhälle i framtiden, inte minst ur det hållbara perspektivet. Fastighetsmarknaden med alla dess komponenter är en central del av detta samhällsbygge. Välkommen till Business Arena Norr där vi lyfter blicken och diskuterar hur vi driver utvecklingen på bästa sätt.

Programledare: Eva Hamilton

Helene Hellmark Knutsson Victor Karlsson
 
 
Inledning
Idun, plan 1
9:10 fm - 9:30 fm
Q&A - Det globala spelet i den gröna omställningen

Att det satsas på grön omställning är givetvis bra men det har också följts av inslag av protektionism med subventioner och lättnader av olika slag från öst till väst. Med ekonomiska effekter som har skakat om marknaden för grön industri i flera länder i  Europa. Hur ser en tung aktör inom stålindustrin på det globala spelet kring den gröna omställningen?

Programledare: Eva Hamilton

 
 
 
Inledning
Idun, plan 1
9:30 fm - 10:00 fm
Vad vill Trump med USA - och hur påverkas Sverige?

Efter stormningen av Kapitolium följt av Donald Trumps uttåg ur Vita huset 2021 trodde många att detta kapitel var över för gott. Fyra år senare är han president igen, efter en ganska bekväm seger. Finns det skäl att vara orolig för den amerikanska demokratins framtid och vad kan sägas om de beslut som Donald Trump tagit under sina första månader som president? Journalisten och författaren Martin Gelin, tidigare korrespondent i USA i över två decennier, lotsar oss genom historien och förklarar varför USA är där de är.

Programledare: Eva Hamilton

Martin Gelin
 
 
Inledning
Idun, plan 1
10:00 fm - 10:45 fm
Förmiddagsfika och nätverkande med utställare
 
 
 
 
 
 
10:45 fm - 11:15 fm
En omställning att ställa om

Historien visar att en omställning av det större slaget sällan går som på räls, oavsett om den drivs av nödvändighet eller av teknologiska framsteg. Den gröna omställningen kommer att fortgå men har blivit ett geopolitiskt slagfält som på olika sätt påverkar Sverige och samhällsomvandlingen i norr. Hur kan stad, region och staten agera och samverka för att behålla initiativet?

Programledare: Eva Hamilton

Kristina Alvendal Rikard Eriksson Anja Palm
 
 
Fastighet och Finansscenen
Idun, plan 1
10:45 fm - 11:25 fm
Optimerad samhällsbyggnad med digitala verktyg?

Digitaliserad samhällsbyggnad kan i praktiken betyda att alla detaljplaner ska finnas tillgängliga digitalt eller att ett äldreboende har en datadriven förvaltning. I en region med stark industriellt driven tillväxt, stora avstånd och inslag av glesbygd kan en mer digitaliserad samhällsbyggnad bidra till att optimera resurser och förbättra tillgängligheten till samhällstjänster. Vidare kan digitala verktyg användas för att övervaka och minska miljöpåverkan av byggprojekt. I det här samtalet analyserar vi potentialen inom en mer digitaliserad samhällsbyggnad med fokus på norra Sverige.

Programledare: Mark Isitt

 
 
 
Samhällsbyggnadsscenen
Studion, entréplan
Städer - ett riksintresse?

Vem driver stadens liv och intressen? Dagens riksintressen täcker en stor del av Sveriges yta och ska skydda “nationellt viktiga värden och kvaliteter”. Goda intentioner men det pekas också på att de försvårar planering och byggandet för stad och kommun. Behöver systemet reformeras för att bättre matcha våra urbana miljöer? Kan man tänka sig att staden och bostadsbyggande är ett riksintresse?

Programledare: Malin Winberg

Christina Thulin Lars Westin
 
 
Diskussionsforum
Tonsalen, entréplan
11:15 fm - 11:45 fm
En fastighetsmarknad med stor potential

Ekonomisk osäkerhet innebär för det mesta ett mer kortsiktigt tillvägagångssätt när det gäller investeringar i produktion och utveckling. En utmaning för en bransch som är långsiktig till sin natur, inte minst i norra Sverige där satsningar inom industri och grön omställning ger goda förutsättningar för tillväxt för stad och region framåt. Vilka åtgärder behövs för att ytterligare få igång marknaden och var finns möjligheterna i norra Sverige?

Programledare: Eva Hamilton

David Carlsson Jan Wejdmark Helena Everhed
 
 
Fastighet och Finansscenen
Idun, plan 1
11:25 fm - 12:00 em
Etableringar - hur påverkar lagar och omvärldsläge?

I december kom beskedet att myndigheten Inspektionen för strategiska produkter stoppar kinesiska PTL:s investering i Torsboda utanför Timrå. EU:s taxonomi ställer nya krav som internationella investerare måste förhålla sig till även när det gäller social hållbarhet. Här bjuder vi på viktig information om hur en kommun ska tänka för att landa en viktig etablering.

Niklas Säwén Helena Klintström Ingrid Schuster
 
 
Samhällsbyggnadsscenen
Studion, entréplan
Transporter och tillgänglighet - har norra Sverige en strategi?

Tillgängligheten till norra Sverige hotas av att flyget har problem. Även om det pratas mycket om stora satsningar på järnväg är tågresorna mot landets södra delar tidskrävande och ofta osäkra vad gäller ankomsttid. 

Programledare: Malin Winberg

Christian Clemens Anna Olofsson
 
 
Diskussionsforum
Tonsalen, entréplan
12:00 em - 1:00 em
Lunch och nätverkande med utställare
 
 
 
 
 
Äpplet
1:00 em - 1:20 em
Tomtebo strand - en stadsdel med siktet inställt på framtiden

I Tomtebo strand bygger Umeå en ny hållbar stadsdel som binder ihop staden ytterligare och samtidigt samspelar med den omgivande naturen. Stadsdelen har en egen modell som bygger på visionsdriven planering, samskapande och lärande. Projektets aktörer samverkade på ett unikt sätt redan innan detaljplanen var klar. Här berättar representanter för Tomtebo strand om de bärande idéerna.

Programledare: Mark Isitt

Christofer Boman Sofia Forssén
 
 
Samhällsbyggnadsscenen
Studion, entréplan
1:30 em - 2:00 em
Energi som parameter i fastighetsutveckling

Medan huvudfåran i energidebatten rör sig om vilken typ av kraftverk som ska byggas vidtar Greenzone i Ersboda i Umeå åtgärder för energieffektivisering. Det yttrar sig i en så kallad microgrid, övergång till fjärrvärme och solpaneler med batterilagring av el. På Tomtebo Strand byggs ett unikt gemensamt energisystem där fastighetsägare, byggaktörer och energibolag går samman för att dela investering och drift. Detta tillvägagångssätt frigör värden som energilagring, flexibilitet i efterfrågan och lokalt producerad förnybar energi. En effekt är att det skapas förutsättningar för nya intäktsströmmar.

Programledare: Malin Winberg

Tove Sarri Carstedts Frida Strindlund
 
 
Diskussionsforum
Tonsalen, entréplan
Försvarsmaktens betydelse för samhällsutvecklingen

Det pågår även en grön omställning i militär bemärkelse. Anledningen är tyvärr en omvärld som påkallar ett allt högre fokus på försvarsförmåga. Men en större upprustning får konsekvenser även utanför det militära. Vad innebär Sveriges medlemskap i Nato för infrastruktur, hållbar samhällsutveckling och samverkan i Norden?

Programledare: Eva Hamilton

Hans Lindberg Veronica Berg
 
 
Fastighet och Finansscenen
Idun, plan 1
2:00 em - 2:30 em
Eftermiddagsfika och nätverkande med utställare
 
 
 
 
 
 
2:30 em - 3:00 em
Bilden av tillväxt i norra Sverige - vad ska man ta till sig?

Temat för Business Arena Norr 2025 är hur norra Sverige går vidare med grön omställning, tillväxt och stadsbyggnad efter det att vidden av Northvolts problem blev allmänt kända. Dels tecknades sannolikt en alltför ljus bild av den gröna omställningen, dels gjorde batteriföretagets problem att positiva nyheter om näringslivet i norr hamnade i skymundan. Mediebilden av ett fenomen formar inte bara allmänhetens uppfattning utan kan också påverka själva verkligheten genom att styra agendor och beteenden. I ett personligt samtal diskuterar Dagens Industris Jens Kärrman nuläge och vägen framåt tillsammans med kunniga personer med regional anknytning.  

Programledare: Mark Isitt

Jens Kärrman
 
 
Samhällsbyggnadsscenen
Studion, entréplan
Ett hållbart bostadsbyggande genom samverkan?

Utveckling av stad och region är en komplex apparat med många parametrar att beakta. Men som grundfundament brukar det alltid koka ned i tillgång till bostäder och attraktiva livsmiljöer. Behovet är stort i norra Sverige samtidigt som de ekonomiska förutsättningarna bromsar. Men genom att ta ett helhetsgrepp kring detaljplaner, produktionskostnader och finansiering där det offentliga och privata samverkar går det att hitta modeller för att växa. Hur ska norra Sverige agera för att stärka bostadsbyggandet?

Programledare: Eva Hamilton

Elin Olsson Jens Pihlblad Susanne Olofsson Stefan Lindbäck
 
 
Fastighet och Finansscenen
Idun, plan 1
3:00 em - 3:20 em
Kontoret den framtida juvelen i norr?

Medan det oroas över kontorets framtid i våra storstäder så ångar det på i norra Sverige. De senaste årens turbulens har inte påverkat nämnvärt och frågan är om inte investerarna bör lyfta blicken norrut. Vad är status för kontoret i de norra delarna av landet i en nationell jämförelse? Hur har synen på hemarbete påverkat (eller inte)? Är kontorssegmentet i regionstäderna det stora utropstecknet när vi blickar framåt?

Programledare: Eva Hamilton

Johan Bahlenberg Roger Granberg
 
 
Fastighet och Finansscenen
Idun, plan 1
3:20 em - 4:00 em
Den attraktiva staden i norra Sverige - erfarenheter och visioner

Professorn i Regionalekonomi vid Umeå Universitet menar att man borde ha satsat mer ambitiöst på att bygga attraktiva städer i norra Sverige för länge sedan. Utan dem får man inte den utväxling i tillväxt när det gäller befolkning och ekonomi som det finns såväl behov av som förutsättningar för. Man ska komma ihåg att det vi slarvigt kallar för Norrland till ytan är lika stort som Storbritannien med 67 miljoner invånare. Vad har förebilden Umeå i verktygslådan för att ta nästa steg i utvecklingen? Hur tänkte Kiruna när man “byggde ny stad” och vilka är erfarenheterna hittills? Vad anser en visionär arkitekt om den attraktiva staden - måste den vara stor?

Gert Wingårdh Christina Friberg
 
 
Avslutning
Idun, plan 1