Program

09:00 - 09:05
Dagens moderator hälsar välkommen och inleder konferensen
 
Karin Olander
 
 
09:05 - 09:25
Regeringens prioriteringar för mobilitet

Det är ett år kvar till val och frågorna om de politiska prioriteringarna blir allt hetare. Infrastruktursatsningar, miljözoner och förutsättningar för elektrifiering av transporterna är några ämnen där näringslivet efterlyser besked. Hur vill regeringen skapa hållbar mobilitet?

Andreas Carlson (KD)
 
 
09:25 - 09:45
Volvo Cars väg framåt

Volvo Cars med kinesiska majoritetsägaren Geely Holdings ska genomföra sin elektriska omställning och navigera i en värld av tullar och handelshinder. Hur ser den svenska nationalklenodens strategi för framtiden ut?

Erik Severinson
 
 
09:45 - 10:05
Utblick Kina - Kinesiska bilindustrin rycker fram

Kinas bilindustri har blivit en global kraft, särskilt inom elbilar där man förfogar över hela leveranskedjan från sällsynta jordartsmetaller till batterier. USA och EU har rest tullmurar mot Kina för att skydda sin industri och samtidigt pågår ett priskrig i Kina. Hur ska man förstå det kinesiska bilundret?

Frédéric Cho
 
 
10:05 - 10:25
Utblick Tyskland - Utmaningar och möjligheter för Europas största bilnation

Tyskland har varit en ledande bilnation i över 100 år. Nu står man inför en omställning som skakar grunden för Europas motor – med elektrifiering, digitalisering och ny global konkurrens. Vilka är de största utmaningarna – och var finns möjligheterna för tysk och europeisk fordonsindustri framåt?

Mitja Schulz
 
 
10:25 - 10:55
Förmiddagsfika
 
 
 
 
10:55 - 11:15
Paneldiskussion: ”Carmageddon” - Bilindustrins stålbad med nya regleringar och ändrade kundbeteenden

Bilindustrin är utsatt för stark press och också föremål för omfattande regleringar. Vad blir konsekvenserna av olika politiska beslut och styrmedel? Allt från tullar, miljözoner och ändrade CO2-krav.

Mattias Bergman Patrik Lindroth Maria Stockhaus (M)
 
 
11:35 - 11:50
Stora Mobilitetsrapporten – så tycker svenskarna om mobilitet och elektrifiering

Vad tycker egentligen svenska bilförare, företag och åkerier om elbilar – både nya och begagnade, vad är deras syn på räckvidd, batterihälsa och andra viktiga frågor? Ta del av svenskarnas upplevda hinder och möjligheter i omställningen till en eldriven fordonsflotta.

I samarbete med Ziklo Bank.

Joel Graffman
 
 
11:50 - 12:10
Strategin för BMW-ägda Mini

MINI står inför en historisk nystart – hela modellutbudet är nu elektrifierat och företaget tar steget in i framtiden med en helt ny försäljningsmodell. En inblick i hur ett ikoniskt varumärke transformerar sin affär från grunden, ett strategiskt skifte mot 100 % eldrift och varför man nu satsar fullt ut på direktförsäljning.

Stefan Richmann
 
 
12:10 - 12:20
Därför finns det många vägar till nettonoll

I samarbete med HORSE Powertrain Ltd.

Mattias Berglund
 
 
12:20 - 13:20
Lunch
 
 
 
 

13:45 - 14:35 Parallella spår –  Välj det ämne som intresserar dig mest!

13:45 - 14:05
Spår 1: Rubrik uppdateras inom kort
 
 
 
 
14:05 - 14:35
Spår 1: Rubrik uppdateras inom kort
 
 
 
 
13:45 - 14:00
Spår 2: Lastbilarnas elektrifiering

Branschen satsar stort på omställning för att få ner utsläppen, men man står sig slätt utan efterfrågan. Lastbilstillverkarna arbetar med att stötta åkeriägarna att våga ta steget mot elektrifiering. Det handlar både om fordon och laddinfrastruktur.

Alexandra Österplan
 
 
14:00 - 14:15
Spår 2: Åkerinäringens utmaningar

Behovet av transporter fortsätter att vara högt men den svenska åkerinäringen står inför en rad utmaningar - utländsk konkurrens, regelverk, ökade krav på klimathänsyn och kamp för lönsamhet där frågan om transportköparens betalningsvilja är central.

Ulric Långberg
 
 
14:15 - 14:30
Spår 2: Transporternas drivmedel för klimatet och ekonomin

Diesel dominerar som drivmedel i dagens tunga transporter, men intresset ökar för alternativa drivmedel, elektrifiering och vätgas. Vad kommer att hällas i tanken i framtidens transporter och vad kommer det att kosta?

Jessica Alenius
 
 
14:35 - 15:05
Eftermiddagsfika
 
 
 
 
15:05 - 15:25
Så gör Zenseact bilarna säkra och smarta med ai och mjukvara

Kan ai köra säkrare än människor? På vilket sätt är sensorer, data och mjukvara säkrare än en mänsklig förare – och vad finns det för fallgropar? Zenseact, ett mjukvarubolag inom Volvo Cars, visar vägen med teknik som förändrar trafiken i grunden. Målet är en framtid där ingen dödas eller skadas i trafiken.

Ödgärd Andersson
 
 
15:25 - 15:45
Paneldiskussion: Smarta fordon, data och geopolitik – möjligheter och hot

Smarta fordon och mjukvarustyrda system kan driva på den gröna omställningen genom optimerade rutter och öka trafiksäkerheten med förarstöd. Men teknikens framväxt sker i ett geopolitiskt minfält där USA och Kina inför nya lagar och förbud mot varandras mjukvaror – något som påverkar hela den globala fordonsindustrin. Data kan bli både ett klimatverktyg och en säkerhetsrisk vilket leder till växande krav på cybersäkerhet, etisk granskning och teknologisk självförsörjning.

Tomas Bodeklint Emma Dyga
 
 
15:45 - 16:05
Paneldiskussion: Europas kamp för egna batterier

Drömmen om en stark europeisk batteriindustri har tappat kraft i spåren av minskad efterfrågan, försenade elbilsambitioner och flera nedlagda satsningar. Northvolts kollaps markerar ett bakslag för EU:s strategi att bli oberoende av asiatiska leverantörer. Vad gick fel – och finns det fortfarande livskraft för europeiska batterier?

Hans Eric Melin Jonas Premfors Ilka von Dalwigk
 
 
16:05 - 16:25
Koenigsegg - svenska megabilens industriella kliv

Koenigsegg Automotive har gått från småskaligt pionjärprojekt till en etablerad industri i supersportbilsbranschen. Det Ängelholmsbaserade bolaget har idag över 850 anställda, utvecklar världsledande teknologi, omsätter mer än en halv miljard kronor och har kunder över hela världen. Vad har lett fram till expansionen och vad är nästa steg?

Halldora von Koenigsegg
 
 
16:25 - 16:45
Mobilitetssveriges 55 agendasättare 2025
Ny politik och nya klimatkrav, digitalisering och innovationer, investeringar i ny infrastruktur och nya gröna industrier, nya affärer och unika samarbeten ritar upp nya ramar för transport och mobilitetssektorn. Vilka är människorna bakom politiken, tekniken och affärerna som positivt förändrar branschen? För tredje året i rad presenterar Di Mobilitet succélistan med personer som just nu driver störst positiv förändring i branschen. Vi utser vinnarna i olika kategorier från listan.
Katarina Brud Per Mattsson
 
 
16:45 - 16:50
Dagen summeras och övergår till nätverksmingel