Program

08:00 - 08:45
Frukostseminarium: Företagens roll i att bevara den biologiska mångfalden
Josefin Blanck
 
 
08:45 - 09:00
Kaffe och registrering
 
 
 
 
09:00 - 09:05
Hej och välkommen!

Vad händer idag? Förutsättningar, förhoppningar och nätverksmöjligheter!

Catrin Offerman
 
 
09:05 - 09:25
Från klimatneutral till naturpositiv – ett mindshift som gynnar er affär

De mest framgångsrika företagen 2025 kommer att vara de som tar sin naturpåverkan på lika stort allvar som sin klimatpåverkan. Den som inte agerar nu sätter både sin verksamhet och konkurrenskraft på spel.
 För många verksamheter med indirekt påverkan är området fortfarande en blind fläck. Vilka insatser är viktigast i just din bransch – och vad krävs för att arbetet ska blir lönsamt och värdeskapande?
Hör om inspirerande exempel på företag som redan gått från ord till handling, och genom att integrera naturen i sina strategier skapar långsiktig affärsnytta. 

Katarina Walter
 
 
09:25 - 09:55
Policy i antågande – hur kan företag förbereda sig och anpassa sina strategier?

FN har tagit fram ett ramverk för biologisk mångfald, och EU-kommissionens strategi för biologisk mångfald kommer att ge ringar på vattnet. I Sverige har Miljömålsberedningen lämnat ett förslag på hur Sverige ska nå sina åtaganden inom bland annat EU:s gröna giv och LULUCF. Det bubblar i policygrytan och diskussionen går varm om hur skogen på bästa sätt genererar värde, samtidigt som den biologiska mångfalden värnas. Vad ställer ett ökat intresse för frågorna från både politiker och samhälle för krav på näringslivets arbete med biologisk mångfald? Hur kan företag förbereda sig och anpassa sina strategier?

Lars Tysklind Fredrik Hannerz Charlotta Sörqvist
 
 
09:55 - 10:15
Nya finansiella produkter och finanssektorns ökade krav – så påverkas näringslivet

Eftersom ekonomin är direkt beroende av naturen, uppkommer det finansiella risker. Vissa företag och branscher är mer utsatta än andra. Riskerna missas ofta och är sällan korrekt prissatta. Flera initiativ pågår just nu inom finansvärlden för att ta in de ekonomiska konsekvenserna i analysen. Vad kommer investerare att ställa för krav på bolag framöver och vilka nya finansiella produkter skapas i detta nu?

Jan Erik Saugestad Linnea Zanetti
 
 
10:15 - 10:40
Fikapaus

Fikapaus med mingel

 
 
 
10:40 - 10:50
Därför är biologisk mångfald ett växande riskområde

Det finns flera reella riskområden relaterade till verksamheters beroende av naturen. Vilka är de vanligaste? Och hur kan man agera för att öka sin resiliens och vända utmaningarna till möjligheter?

Sebastian Leape
 
 
10:50 - 11:05
Kartläggning av värdekedjan enligt SBTN - Så gjorde Martin & Servera

Som en del av sitt CSRD-arbete har restauranggrossisten Martin & Servera kartlagt företagets avtryck på biologisk mångfald i hela värdekedjan med hjälp av metodiken Science Based Targets for Nature. Det har gett företaget en helt ny karta över de risker som finns i värdekedjan på olika platser i världen. Hör mer om hur de gick tillväga, vad de fick fram av att genomföra analysen och hur de planerar att använda resultatet. 

Emelie Hansson
 
 
11:05 - 11:20
Kartläggning av påverkan i värdekedjan med hjälp av LCA-analys – Så gjorde Volvo Cars

Volvo Cars har använt en LCA-baserad metodik för att kartlägga och värdera sin påverkan på biologisk mångfald både från den egna verksamheten,  uppströms (i leverantörskedjan) och nedströms (under användningsfasen). Detta har skapat nya insikter och en förståelse för vilka åtgärder som är prioriterade. Något som har blivit tydligt är att cirkulär ekonomi är en viktig motor i arbetet och att det som görs för att reducera företagets klimatpåverkan även gynnar biologisk mångfald.

Karin André
 
 
11:20 - 11:35
Verktygen som gör skillnad

Det finns en rad verktyg på marknaden för att kartlägga och utvärdera en verksamhets påverkan och risker relaterade till beroende av den biologiska mångfalden. LCA, SBTN, CLIMB, och Riskfilter för att nämna några. Vad är skillnaderna mellan verktygen och vad ska man välja?

Kristina Atkisson Tove Hägglund Karin André Emelie Hansson
 
 
11:40 - 12:00
I framkant: nya metoder för att kartlägga, mäta och utvärdera

En rad produkter skapas i detta nu för att kartlägga, mäta och utvärdera insatser kopplade till biologisk mångfald. AI och Blockchain möjliggör analyser på helt nya nivåer. Träffa några aktörer bakom initiativen.

Viktor Elliot Tobias Andermann
 
 
12:00 - 13:00
Lunch och nätverkande

Lunch och nätverkande med branschkollegor

 
 
 
13:00 - 13:15
Så skapas nya affärer genom att mäta naturen

Hur sätter man ett ekonomiskt värde på välmående tigerhajar, svajande sjögräs i Bahamas eller Costa Ricas artrikedom? Globala mätkoncernen Hexagon har utvecklat ett nytt affärsben med mål att ge visibilitet till naturens balans och resultaträkning. Genom att använda befintlig teknik bygger man bland annat digitala tvillingar som gör det möjligt att sätta ett pris på den biologiska mångfalden och lägga grunden för en marknad med naturkapital. När något kan mätas tenderar även det ekonomiska värdet att öka drastiskt.

Erik Josefsson
 
 
13:15 - 13:30
Bygga affärer med regenerativa affärsmodeller

Genom att testa material och metoder för biodiversitetsförbättring, såsom konstgjorda rev, siktar Nordic BioBuZ på att utveckla ett system för biodiversitetskrediter för att monetarisera ekosystemtjänster och hitta nya affärsben för aktörer inom havsbaserad vindkraft. Finns det synergier mellan havsbaserad vindkraft, lågtrofiskt vattenbruk och ekosystemförbättrande tjänster i Östersjön? Ja, absolut!

Lotta Nummelin Rut Meyersson
 
 
13:30 - 13:40
Så kan cirkulär ekonomi bli en katalysator

Cirkulära affärsmodeller stöttar tydligt bolags arbete med att minska risk inom områden som rör både biologisk mångfald och klimat. Men vad behövs för att cirkulär ekonomi ska bli den möjliggörare det har potential att vara? Och vad krävs för att företag ska lyckas ställa om till regenerativa affärsmodeller som också ger en positiv impact på samhälle och planet?

Elin Bergman
 
 
13:40 - 14:30
Diskussion 

Hur ska näringslivet ta sig an biologisk mångfald och blir en del av lösningen? Dela strategi, tankar och erfarenhet med kollegor. Hur jobbar ni och vad är nästa steg?

 
 
 
14:30 - 15:00
Fika och nätverkande
 
 
 
 
15:00 - 15:20
Branscher som går samman – därför lönar det sig att kroka arm!

Ensam är sällan stark. En rad olika branscher har valt att gå samman för att tillsammans ta fram strategier och lösningar för sina respektive sektorer. Vad har de för planer och tips till andra? Hur samlar man en bransch mot ett gemensamt mål? 

KRISTINA BRANTERYD Tim Norrman Schnoor
 
 
15:20 - 15:35
Från klimatsmart termitinspirerad ventilation till cancerbotemedel: Biomimikryns överraskande kraft

Ett stort antal arter, både växter och djur, försvinner i detta nu för att aldrig mer komma tillbaka. Vad säger de senaste vetenskapliga rönen om möjliga lösningar framåt och vad kan vi människor lära av naturens oändliga uppfinningsrikedom? Kan vi lösa några av våra största problem genom att härma naturen?

Fredrik Moberg
 
 
15:35 - 15:40
Summering och avslut